Algen vormen een essentieel basisingrediënt van de Next Generation Green Meat

19-12-2024

Plantaardige oplossingen, zoals producten op basis van rijst, sojabonen of tuinbonen, worden vaak ingezet als vervangers voor vlees en vis. Toch verschillen deze alternatieven aanzienlijk in samenstelling en voedingsprofiel ten opzichte van het vlees of de vis welke ze vervangen. Het meest opvallende verschil ligt in de balans van essentiële aminozuren en vetzuren. Om deze verschillen te compenseren, worden vaak extra ingrediënten, kruiden en specerijen toegevoegd.

Het gebruik van algen is een nieuwe en innovatieve manier om de oorspronkelijke samenstelling volledig natuurlijk te evenaren.

In de Next Generation Green Meat gebruiken we 100% natuurlijke algen, biologisch en duurzaam gekweekt, met een zeer lage ecologische voetafdruk. Ze worden gekweekt in afgesloten, beveiligde systemen met heterotrofe en autotrofe methoden volgens de hoogste Europese normen. De algen zijn niet genetisch gemodificeerd (non-GMO) en waar mogelijk biologisch gecertificeerd.


Waarom algen?

Algen zijn rijk zijn aan vitamines, (essentiële) aminozuren en vetzuren. Deze zijn vooral nuttig om de basis van plantaardige vlees- en visvervangers te verrijken waardoor we de aminozuren- en vetzuurprofielen van echt vlees of vis na kunnen bootsen. Dit resulteert in een evenwichtiger eiwit- en smaakprofiel. Bovendien vermindert het gebruik van algen de hoeveelheid zout die nodig is in het eindproduct en versterken ze de smaak.

Zo gek is het eigenlijk niet dat we met algen zo goed aan onze voedingswaardebehoefte kunnen voldoen. Dieren en vissen consumeren vaak direct of indirect algen als onderdeel van hun dieet. Bijvoorbeeld: vissen eten algen door het eten van krill of kleine garnalen die zich van nature voeden met algen, wat de natuurlijke voedselketen weerspiegelt.


Voedingswaarde en vitamineverrijking

Plantaardige vleesvervangers hebben doorgaans een tekort aan vitamines, met name vitamine B12. Echt vlees en vis bevatten van nature veel vitamine B12. Een veganistische levensstijl levert vaak een tekort op.

Met onze algen worden vitamines op natuurlijke wijze aangevuld, waaronder vitamine B12.
De vitamine C uit de algen zijn in deze belangrijk omdat het zorgt voor een optimale opname van de vitamine B12 in het maag-darmkanaal.